Neseplastikk

Neseplastikk

Neseplastikk er operasjon på nesen eller neseskilleveggen.
Det kan være flere grunner til at noen ønsker å operere nesen sin.
Det kan være medfødte lidelser, at de puster dårlig gjennom nesen, at den er skjev, stor eller klumpete.

Man anbefaler å vente med neseoperasjon til man er 16 år. Da regner man nesen for å være utvokst.
Ønsker man kosmetisk korreksjon av nesen bør man vente til man er over 18 år og helst enda lengre.

Nesen består av en brusket neseskillevegg, et brusket parti på tuppen og en benet del. Over dette reisverket ligger det et tynt fettlag og hud.

En neseoperasjon går ut på å forandre på reisverket under. Huden løsnes fra brusken og benet. Man fjerner, justerer eller legger til litt brusk for å rette opp reisverket. Deretter legges huden på plass og tilpasser seg underlaget.

Ved neseoperasjoner kan man gjøre store neser mindre, senke tippen, heve tippen, gjøre nesen smalere, gjøre den rettere og korrigere neseskilleveggen. Den vanligste nesekorreksjonen er å senke en høy neserygg.

Man kan operere nesen fra innsiden uten noen arr. I de tilfellene man skal gjøre mer med nesen er det aktuelt å legge et lite snitt i nedre del av neseskilleveggen.
Dette arret blir tilnærmet usynlig. Ved sistnevnte operasjon får man tilgang til hele nesen.


Neseoperasjon

Neseoperasjoner kan godt utføres i lokalbedøvelse og lett søvn.

Ved operasjon på neseryggen sliper man ned benet og brusken og avsmaler nesebenet. Eventuelt rettes også neseskilleveggen samtidig.

Ved operasjon på nesetippen kan man redusere eller legge til brusk der det er for mye eller der man mangler litt. Skal man heve tippen, forkorter man neseskilleveggen litt i øvre del, mens man fjerner noe i underkant for å senke den.

Det sys med sting innvendig som løser seg selv. Hos de som er operert med snitt gjennom neseskilleveggen, fjernes stingene etter en uke.

Har man operert på selve neseskilleveggen, setter man tynne plater på hver side av skilleveggen for å støtte den opp og hindre hevelse og blødning.
Har man gjort operasjon på neseryggen legges det på en tynn gipsskinne som ligger i en uke.


Etter neseoperasjon

Nesen vil være hoven og blå. I tillegg er man ofte helt nummen. Det kan ta lang tid før man får følelsen tilbake og man bør derfor være ekstra forsiktig ute i kaldt vær slik at man ikke forfryser nesen.

Har man operert på nesebenet vil man i tillegg ha en blåveis.
Du kan smøre innsiden av neseborene med litt salve for at skorper og trådene skal løsne.

Komplikasjoner / resultat etter neseoperasjon

Blødning og infeksjon er veldig sjeldent.

Har man tynn hud over neseryggen, vil små forandringer være synlige. Ett av problemene kan være at det blir en liten hump mellom den benete og bruskede delen på neseryggen. Dette kan korrigeres.

Andre plages av hevelse på nesetippen som kan bli bestående.

Cosmo Clinic