Øyelokksplastikk Øyelokksoperasjon

Øyelokksplastikk Øyelokksoperasjon

Øyelokksplastikk (Øyelokksoperasjon) er et inngrep hvor overflødig hud, muskel og fett fjernes rundt øynene.

Overskudd av hud over øyelokket kan hemme synsfeltet men også gjøre at man ser trett og upplagt ut.

Ønsker du time til øyelokksoperasjon, ta kontakt med Dr. Tomm Bjærke på cosmoclinic.no

Øvre øyelokksplastikk - øyelokksoperasjon

Ved økende alder får mange økt hudoverskudd på øvre øyelokk. Dette skyldes dels mindre elastisitet i huden, men også at pannen og øyebrynene siger ned, slik at avstanden fra øyebrynene til øynene blir mindre. Sammen fører dette til at man får forsterket foldingen av huden over øyelokkene.

Den enkleste metoden for å korrigere dette er å fjerne overskuddshuden svarende til øyelokkene. I mange tilfeller vil det være mer korrekt å både heve pannen og samtidig gjøre øyelokksplastikk. Inngrepet vil da være noe mere omfattende. Dersom man hever pannen med kikkehulls teknikk, vil man imidlertid ikke kunne se arrene som ligger godt gjemt i hårfestet.


Før operasjonen

Det er viktig at du før operasjonen kommer usminket. Du må ha sluttet med blodfortynnende. (Albyl-E 10 dager før. Marevan 3 dager før). I tillegg må du ikke ta tran eller Omega-3, 10 dager får da dette også øker blødningsrisikoen. Du bør heller ikke ha tatt Ibux, Napren eller andre medisiner i denne gruppen.


Operasjonen

Kirurgen tegner opp på pasienten sittende eller liggende og markerer hudområdet som skal fjernes. Deretter settes det lokalbedøvelse. Huden skjæres vekk og man fjerner en muskelstripe. Avhengig av hvor mye hevelse det er under huden fjerner man fett fra de underliggende fettputene. Såret lukkes med tråd som fjernes etter 5 - 7 dager. Over tråden legges det vanligvis små plasterlaper som sitter på like lenge. Tilslutt legges det på en kjølebrille. Operasjonen kan også utføres med CO2 laser. Fordelen med CO2 laser er at det blir tilnærmet ingen blødning i forbindelse med inngrepet. Ulempen er at det tar lengre tid før såret gror, slik at man bør la stingene sitte noe lengre.


Etterforløpet

De aller fleste får blodutredelse rundt øyet som i løpet av noen dager siger ned på kinnet.
Dette er ikke farlig, men oppleves som sjenerende. Dette kan dekes med sminke.

Mange opplever det litt vanskelig å lukke øynene til stingene fjernes og pasienten er ofte redd for at de kan få dette problemet på sikt. Dette er vanligvis ingenting å bekymre seg for og det er meget sjeldent at det blir noe problem.
Noen kan få en øyebetennelse de første dagene etter operasjonen hvor det kommer gult puss i øynene.
Dette kan behandles med kloramfenikol øyedråper og det betyr vanligvis ingenting for sluttresultatet.
Det er viktig å merke seg at blodutredelsen kan vedvare ca 3 uker.

Hevelsen over øynene er mest uttalt etter 2-3 dager og avtar gradvis. Etter 2 uker er det vanligvis kun litt hevelse igjen. Du kan ikke regne med å se det endelige resultatet før etter 3-6 måneder.
All hevelse er da vanligvis gått tilbake.

Enkelte ganger opplever man at såret sprekker opp i ytterkant. Det er vanligvis ikke noe problem å sette et ekstra sting dersom dette skulle skje.
For å forebygge dette er det svært viktig at man ikke gnir seg rundt øyeregionen de første 2 ukene etter operasjonen.

Nedre øyelokksplastikk - øyelokksoperasjon

En nedre øyelokksplastikk er en mer komplisert operasjon enn en øvre fordi huden vil forsøke å trekke det nedre øyelokket ytterligere ned. Man er derfor opptatt av å ikke fjerne for mye hud ved dette inngrepet.
I tillegg har man varierende grad av fettposer under øyelokkene. Tidligere fjernet man disse posene, men nyere teknikker går ut på å forflytte fettet for ikke å gi markerte områder rundt det nedre øyelokket. Hos eldre vil også det nedre øyelokket være slappere enn hos yngre og må strammes i samme seanse.

Før operasjonen

Det er viktig at du før operasjonen kommer usminket. Du må ha sluttet med blodfortynnende. (Albyl-E 10 dager før. Marevan 3 dager før). I tillegg må du ikke ta tran eller Omega-3, 10 dager før da dette også øker blødningsrisikoen. Du bør heller ikke ha tatt Ibux, Napren eller andre medisiner i denne gruppen.

Operasjonen

Det finnes i dag to metoder for nedre øyelokksplastikk:

Ved den ene metoden legges det et snitt rett under øyehårene, huden løsnes , det fjernes en liten stripe muskulatur og fettputene fjernes eller forflyttes. Deretter sys det med sting som fjernes etter 1 uke.

Ved den andre metoden (Transconjunctival ) går man med laser gjennom det nedre øylokket på innsiden og fjerner fett. Man trenger ikke å sy etterpå. Har man små rynker i huden kan man fjerne disse med laser. Man vil da bli rød under øyelokkene i opptil 3 mnd. Fordelen med denne operasjonen er at den ikke etterlater synlige arr.
Ulempen er at det er vanskelig å forflytte fett og at man ikke kan ta større poser. I tillegg vil man være rød under øyelokket etter laserpeelingen.

Til slutt legges det på kjølebriller.

Etterforløpet

Man blir vanligvis relativt hoven under øyelokkene og får blodutredelser som forsvinner i løpet av 2 uker. For å unngå infeksjon får man vanligvis Kloramfenikol øyedråper. Noen opplever at det "trekker" på øynene og det er på grunn av at hevelsen sørger for at øyelokket ikke ligger helt inntil. Dette gir seg vanligvis etter hvert. Enkelte ganger fester kirurgen det nedre øyelokket med et sting, noe som medfører at man kan få en liten hudfold i ytterkant av øyelokket. Denne forsvinner alltid, men det kan gå 4-6 uker før den glattes helt ut.

Komplikasjoner

Dersom man får blødning ved en nedre øyelokksoperasjon kan det medføre skade av huden og at øyet etter hvert trekkes ned. Det samme kan skje dersom øyelokket er veldig slapt. Denne komplikasjonen kalles på fagspråket ectropion. Får man dette kan man gå inn å stramme det nedre øyelokket i èn eller to omganger. Dette er en mindre operasjon .

Cosmo Clinic