Midtansiktsløft

Utføres med kikkehullsteknikk som ikke etterlater synlige arr

Midtansiktsløft


Dette er en kikkehullsteknikk som ikke etterlater synlige arr og løfter huden og underliggende vev i området under øynene og ned til munnen. På denne måten får man mer markering av kinnbena, jevnere overgang under øyelokkene og redusert fold fra nesen til munnvikene (nasolabial folden). Et vanlig ansiktsløft gir ikke et løft av dette partiet.

De som typisk egner seg for denne operasjonen er de som har tydelige, markerte folder fra nesen til munnviken og lite fylde over kinnbena samt ”uthuling” under øynene. Et midtansiktsløft kan kombineres med endoskopisk panneløft, ansiktsløft, øyelokksoperasjoner og laserbehandling.

Egnethet

Denne operasjonen egner seg ikke for de som tidligere har lagt inn kinnbensproteser eller har gjennomgått operasjoner på ansiktskjelettet. Tidligere alvorlige- eller pågående tannrotsinfeksjoner gjør også at denne operasjonen ikke kan gjennomføres.

Før operasjonen

Du bør være frisk og ikke ha noen alvorlige sykdommer da det kan være en relativ kontraindikasjon mot å utføre dette inngrepet. Gjennomgått hjerteinfarkt, blodpropp eller andre alvorlige sykdommer kan medføre at det er risikabelt å bli operert. Dette vil avklares i samråd med anestesilegen.

Det er svært viktig at du har sluttet å røyke minst 2 uker før operasjonen. Røyking gjør at sårtilhelingen blir redusert og faren for infeksjoner øker. Du må ha sluttet med blodfortynnende. (Albyl-E 14 dager før, Marevan 3 dager før - dette må du ta opp med kirurgen). I tillegg må du ikke ta tran eller Omega-3, 10 dager før da dette også øker blødningsrisikoen. Du bør heller ikke ha tatt Ibux, Napren eller andre medisiner i denne gruppen. Unngå også A,D, E- og K-vitamin. Ta foreskrevet antibiotika kvelden før inngrepet og om morgenen. Ta gjerne på deg en hettegenser med glidelås, eventuelt tar du med deg et sjal eller et stort skjerf. Ta med solbriller.

Operasjonsdagen tar du en dusj og vasker håret i Hibiscrub. Putt bomull i ørene for å unngå å få såpen i ørene. Tennene må være meget godt børstet og munnen skylles med Hibitane munnskyllevæske.Du må ikke smøre ansiktet med fuktighetskrem eller bruke sminke. Du må være fastende minst 6 timer før operasjonen. Det vil si at du ikke kan drikke eller spise. Du kan ta dine faste medisiner og medisiner som klinikken har gitt deg med litt vann, inntil 2 timer før.Du bør være frisk og ikke ha noen alvorlige sykdommer da det kan være en relativ kontraindikasjon for å utføre et midtansiktsløft.


Operasjonen

Ved ankomst til klinikken tas det bilder av deg og operasjonsområdet blir markert. Deretter vil du bli fulgt inn på operasjonsstuen hvor du møter narkose- og operasjonsteamet. De vil overvåke deg under hele operasjonen og sørge for at du har det trygt hele tiden. Der får du premedikasjon (tabletter) med litt vann. Ansiktet og håret vaskes med en desifiserende væske. Du får en nål i armen som du får sovemedisin gjennom. Det fjernes ikke noe hår. Vi utfører midtansiktsløft i narkose. Det betyr at du sover godt under hele inngrepet og ikke merker noe som helst ubehag.

Det legges et ca 2 cm langt snitt i hodebunnen i tinningen og et lite snitt inne i munnen (i slimhinnen over hjørnetennene). Ved hjelp av kikkehullsinstrumenter løftes kinnpartiet til et høyere nivå og festes til tinningregionen med en selvoppløslig festeanordning. Åpningen i slimhinnen i munnen sys med sting som er selvoppløslige. I tinningen lukkes det med små stifter som fjernes etter 10 dager.

Etter operasjonen

Du våkner opp i sengen din på oppvåkningsavdelingen. Du vil ha en bandasje rundt hodet som du kan ta av neste dag. Det er ofte lite smerter og du vil i tilfelle få smertestillende medisiner for å redusere dette. Du vil være hoven på kinnene og nummen rundt munnen. Videre vil det være vanskelig å smile og bruke normal mimikk i overleppen den første tiden. Du kan vanligvis forlate klinikken etter 1-2 timer sammen med en pårørende som er sammen med deg til neste morgen. Du vil få telefonnummeret til kirurgen som kan nås hele tiden.

Det er viktig at du ligger med hodet høyt det første døgnet og spiser flytende de to første dagene og deretter most mat de neste 2-3 dagene. Det er vanlig at det er noe vondt i tinningen når du tygger den første uken. Bruk Hibitane munnskyllevæske etter hvert måltid. Du kan dusje dagen etter inngrepet. Eventuelle blåmerker kan sminkes over.

Komplikasjoner

Det er veldig sjeldent med alvorlige komplikasjoner ved et endoskopisk midtansiktsløft. Som ved alle andre inngrep som er tosidige kan man oppleve en mild grad av assymetri. Det er vanlig å være litt nummen rundt munnen de første dagene. Blåmerker i nedre del av kinnene er vanlig. Infeksjon er sjeldent og du får antibiotika både før- og etter inngrepet.

Cosmo Clinic