Panneløft

Panneløft er en elegant operasjonsmetode hvor panne og bryn løftes ved hjelp av kikkehullsteknikk i hodebunnen.

Panneløft

Mange som kommer for å gjøre en øyelokksoperasjon har nedsunkne øyenbryn eller panne. En vanlig øyelokksoperasjon vil da ikke være tilstrekkelig til å få fram øyelokket godt nok. Et panneløft vil strekke huden over øynene og gjøre avstanden fra bryn til øyelokket større. Er det fortsatt litt hud over øyelokket, gjøres det en mindre øyelokksoperasjon i tillegg. På denne måten får men frem øyelokket enda bedre.

Tidligere har man løftet brynene ved å fjerne hud ovenfor brynene, men dette gir vanligvis meget tydelige arr og bør kun benyttes på eldre.

Det er vanskelig å motivere pasienter til å gjøre åpne panneløft. Det legges da et snitt fra øre til øre og huden ned til brynene løsnes. Deretter fjernes hudoverskuddet og brynene løftes opp. Et åpent panneløft er et mye større inngrep som gir større fare for håravfall, tydelige arr og redusert følelse.

Panneløft med kikkehullsteknikk (Endoskopiske panneløft) ble innført tidlig på 1990 tallet. Dr Bjærke har utført flere hundre endoskopiske panneløft siden 2002. Fordelen med endoskopisk panneløft er at den kun gir små arr i den hårbevokste delen av hodet som derfor ikke vises. Det er også en meget velegnet operasjon for menn som ikke har hår på hodet da arrene så å si blir usynlige etter noen måneder.

I tillegg til å løfte øyebrynene og huden over øyelokkene, deler vi også sintemuskelen der det er nødvendig. Man kan selv se virkningen av et panneløft på øyelokkene ved å stramme pannen mot hårfestet.

Ønsker du operasjon, ta kontakt med Dr Tomm Bjærke på cosmoclinic.no

Panneløft – før operasjonen

Du bør være frisk og ikke ha noen alvorlige sykdommer da det kan være en relativ kontraindikasjon mot å utføre et panneløft. Gjennomgått hjerteinfarkt, blodpropp eller andre alvorlige sykdommer kan medføre at det er risikabelt å bli operert. Dette vil avklares i samråd med anestesilegen.

Operasjonsdagen tar du en dusj og vasker håret i Hibiscrub. Putt bomull i ørene for å unngå å få såpen i ørene. Du må ikke smøre ansiktet med fuktighetskrem eller bruke sminke. Du må være fastende minst 6 timer før operasjonen. Det vil si at du ikke kan drikke eller spise. Du kan ta dine faste medisiner og medisiner som klinikken har gitt deg med litt vann, inntil 2 timer før.

Du må ha sluttet med blodfortynnende. (Albyl-E 14 dager før. Marevan 3 dager før- dette må du ta opp med kirurgen). I tillegg må du ikke ta tran eller Omega-3, 10 dager før da dette også øker blødningsrisikoen. Du bør heller ikke ha tatt Ibux, Napren eller andre medisiner i denne gruppen. Unngå også A,D, E- og K-vitamin. Du bør ha sluttet å røyke 1 uke før operasjonen.

Ta foreskrevet antibiotika kvelden før inngrepet og om morgenen. Ta gjerne på deg en hettegenser med glidelås, eventuelt tar du med deg et sjal eller et stort skjerf. Ta med solbriller.

Panneløft - operasjonen

Operasjonen utføres i sedasjon eller narkose med lokalbedøvelse. Operasjonen tar ca 60 minutter. Det legges et ca 1,5 cm langt snitt i hvert tinningområde (i behåret hodebunn). Deretter tre små snitt i issen (behåret del) på ca 1cm. Pannehuden løsnes fra benet og sintemuskelen løsnes fra neseroten. Ved hjelp av sting på innsiden trekkes pannen og brynene oppover og festes til en liten skrue som er festet til skallebenet. Denne skruen løser seg opp av seg selv sammen med stingene etter en stund. Sårene lukkes med metallstifter, disse fjernes etter ca 10 dager. Det legges på et stramt pannebånd som brukes i 2-3 dager.

De som i tillegg har overskuddshud på øyelokkene kan få fjernet dette i samme seanse. Vanligvis anbefaler vi å først gjøre panneløftet og deretter vente i 6-8 uker før vi gjør øvre øyelokksplastikk da brynene siger noe. Hos de som er avhengige å få gjort alt på en gang, diskuteres dette på forhånd.

Panneløft - Etter operasjonen

Du våkner opp i sengen din på oppvåkningsavdelingen. Du vil ha en bandasje rundt hodet som du bør ha i 2-3 dager. Det er ofte lite smerter og du vil i tilfelle få smertestillende medisiner for å redusere dette. Du vil vanligvis forlate klinikken etter 1-2 timer sammen med en pårørende. Du bør ha pårørende hos deg til neste morgen. Du vil få telefonnummeret til kirurgen som kan nås hele tiden.

Det er viktig at du ligger med hodet høyt det første døgnet og spiser lett fordøyelig mat det første døgnet. Du kan dusje når bandasjen fjernes og det er fint å bruke et pannebånd i ytterligere 2 uker.

Pass på å ikke tre hodet gjennom en trang genser, ta på hjelm eller gni hardt i pannen de første 6 ukene. Vær skånsom ved hårvask, håret strykes forsiktig bakover.

Du vil få blodutredelser rundt øynene i større eller mindre grad, men de vil vanligvis være borte etter ca 2 uker. Vær forsiktig med trening de første 4 ukene.

Endoskopisk panneløft -Komplikasjoner/ Resultater

Pasienter med lite hår egner seg meget godt for et endoskopisk panneløft fremfor et tradisjonelt åpent panneløft. Det vil tilkomme små arr i hodebunnen som vil være lite synlige på sikt.

Alle har moderat hevelse i pannen rett etter inngrepet, men pannen ser glatt og uoperert ut. Det er vanlig å få blodutredelser rundt øynene og på kinnbena. Dette er vanligvis borte etter 14 dager.

Husk at brynene ikke nødvendigvis vil være helt symmetriske etter et slikt inngrep. Alle har en viss grad av assymetri og slik vil det være etterpå også. Det kan justeres med hvordan brynene nappes. Dersom du er veldig opptatt av millimeter symmetri er ikke dette (eller andre inngrep) noe for deg. Brynene siger også gradvis ned etter hvert, men beholder en høyere posisjon enn før operasjonen.

Sintemuskelen (corrugator) svekkes, slik at det vil være mindre grad av rynker i dette området. Mange vil ha nedsatt følsomhet i panne og hodebunn etter inngrepet. Dette varer vanligvis i 2-3 måneder. Pannen kan rynkes som før, men den vil være glattere. I meget sjeldne tilfeller kan man også skade nerven til pannemuskelen, dette gjør at man ikke lengre kan rynke pannen.

Cosmo Clinic