Laserbehandling

Laserbehandling

Ønsker du en jevnere hud med mindre rynker, er laserbehandling et godt alternativ.

Solskader i ansiktet kan behandles med kjemiske peelinger eller laser. Fordelen med laser er at man kan være svært nøyaktig. Ved bruk av kjemiske peelinger kan det være vanskelig å vite hvor dypt behandlingen går. Laser er en behandling vi utfører for å redusere solskader som rynker og pigmentflekker, samt gi en generell hudforbedring.

Hvordan virker en CO2-laser?
Laseren sender små lyspulser mot huden med en bestemt energimengde. Dette gjør at det ytterste hudlaget flasser av. Ved å passere over det samme området flere ganger, kan vi gå dypere ned i huden og på den måten slipe ned rynkene.

Hvordan virker en Fraxell-laser?
En Fraxell-laser lager et rutenett i huden slik at bare deler av hudoverflaten påvirkes. På denne måten tilheler huden raskere og rekonvalesenstiden forkortes betydelig. Den er imidlertid ikke så kraftig som en CO2 laser og egner seg ikke for å fjerne kraftige rynker, men er velegnet til å fjerne mindre rynker og pigmentflekker. Du får også en jevnere, penere og friskere hud med Fraxell. Begge laser-typene påvirker underhuden slik at du får nydannelse av collagen og elastiske fibre og dermed får en betydelig hudforbedring. Denne effekten kommer vanligvis i løpet av 6-8 uker.

Hvilke hudtyper egner laserbehandling seg for?
Lyse hudtyper egner seg best for laserbehandling da mørkere hudtyper kan få pigmentforstyrrelser i huden. Du bør heller ikke ha brukt Roaccutane det siste året.

Hvilke områder egner laserbehandling seg for?
Vi bruker laser til hele ansiktet og ofte behandler vi med CO2-laser rundt munn og under øynene og Fraxell i resten av ansiktet og på halsen. En laserbehandling vil ikke ha noen effekt på løs hud i ansiktet, kun på hudoverflaten.

Laser i kombinasjon med andre inngrep
Laserbehandling er, ifølge de erfarne ekspertene på Cosmo Clinic, velegnet i kombinasjon med andre inngrep i ansiktet som ansiktsløft (facelift), halsløft, panneløft med kikkehullsteknikk, midtansiktsløft og fettransplantasjon.

 

 

Slik foregår behandling med laser

Behandling med laser kan utføres i ren lokalbedøvelse – under øynene og rundt munnen, men i mange tilfeller utføres laserbehandlingen i en lett narkose – spesielt hvis vi behandler hele ansiktet eller kombinerer laserbehandlingen med andre inngrep. Selve behandlingen tar 10-30 minutter. Den foregår ved at vi ved hjelp av en scanner legger et lite lysfelt mot huden og deretter skyter maskinen laserstråler i et bestemt mønster med en bestemt energi. Deler av huden flasser av og vi kan kjøre så mange ganger over vi trenger for at området av huden skal bli slik vi ønsker.

Etter behandlingen

Det er viktig å holde huden myk hele tiden ved å smøre et tynt lag med hvit vaselin den første uken. Så fort du føler at huden holder på å tørke inn, smører du på nytt. Det kan være aktuelt å stå opp 1-2 ganger om natten for å smøre operasjonsområdet. Dynk bomullskompressene i saltvann og legg de over det laserbehandlede området i 30 minutter. Med de våte kompressene stryker du så forsiktig vekk den løse huden og sårvæsken som har samlet seg slik at du får en glatt overflate. Smør så på ny. Denne prosedyren gjentar du morgen og kveld i 3 dager. Etter 1 uke forsøker du å bytte over til rød apobase som ikke er så fet som vaselin. Hvis du synes det ikke blir fuktig nok, fortsetter du med hvit vaselin 1-2 dager til. Husk at huden ikke er steril, så du kan dusje første dag og vaske håret samt ansiktet i lunket vann med en mild såpe.

Etter 7-9 dager er huden vanligvis tilhelet. Det vil si at den er rød og glatt. Det er ingen sår som væsker. Du kan nå dekke til huden med en dekkrem. Vær forsiktig med å soleksponere det laserbehandlede området på 3 måneder. Bruk faktor 50 og unngå solen. Bruk solbriller, eventuelt solhatt og sitt med ryggen mot solen. Unngå tur på høyfjellet, ved sjøen eller til Syden.

Bivirkninger / komplikasjoner til laserbehandling

Rødhet etter laserbehandling: Det er vanlig med rødhet som varer i 3 måneder eller lengre ved CO2-laser. Den kan imidlertid sminkes over. Du vil merke at rødheten tiltar ved stress, fysiske aktiviteter, alkohol og varme. Dette avtar og forsvinner etter hvert.

Kløe etter laserbehandling: Kløe skyldes histaminfrigjøring og er vanlig i 1-2 uker etter behandlingen. Du kan da bruke antihistaminer feks. Zyrtec.

Brune flekker etter laserbehandling: Hvis du er uforsiktig med soleksponering, kan du oppleve brunpigmentering i deler av det laserbehandlede området. Dette forsvinner vanligvis av seg selv, men noen ganger kan det være nødvendig med en blekekrem som inneholder Hydroquinon.

Hvite flekker etter laserbehandling: Dersom man går veldig dypt for å fjerne rynker, kan det oppstå områder i huden uten pigmentering. Cosmo Clinic vil aldri gå så dypt, og har derfor heller ikke opplevd dette.

Infeksjon etter laserbehandling: Du blir forbehandlet med antibiotika, men en sjelden gang kan man likevel få en infeksjon i huden. Dette vil da behandles med en ny type antibiotika. Herpes-utbrudd er meget sjeldent så lenge du har tatt Valtrex (antiviralt legemiddel) på forhånd.

Milier etter laserbehandling: Enkelte kan oppleve små hvite talgcyster på 1 mm i huden som vil forsvinne etter 2-3 uker.

Akne (kviser) etter laserbehandling: Noen kan en sjelden gang oppleve en akneliknende tilstand. Dette skyldes ofte at du har smurt med et for tykt lag vaselin. Vi behandler det med å gå over til apobase, Dermovat med Chinoform og eventuelt Dalacin.

Videoer: Spørsmål og svar om laserbehandling

 

 

 

Pressehenvendelser, forespørsler om intervju eller henvendelser fra pasienter:
Ring Cosmo Clinic på telefon 21 05 56 60 eller Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Når du sender epost til Cosmo Clinic, er det Cosmo Clinics personvernerklæring som gjelder. Den kan du lese her.