Brystløft

Vi tilbyr brystløft med de mest moderne kirurgiske metoder

Brystløft

Brystløft er en operasjonsmetode som går ut på å løfte løse, hengende bryst uten å endre størrelsen.

Om brystløft


Etter graviditet, vekttap og med økende alder tøyes støttestrukturene i brystet. Dette fører til at brystet inntar en mer hengende fasong, volumet i brystene synker nedover evt. sammen med brystvorten. Noen pasienter opplever også hudproblemer som følge av at hud ligger an mot hud i underkant av brystet. Dette kan skape sår hud, kløe, infeksjoner og ubehagelig lukt. Et brystløft kan korrigere dette. Noen pasienter ønsker å fjerne gamle brystproteser. Det kan være at brystene har øket i omfang siden man la inn brystproteser eller at det har inntruffet kapselsammentrekning omkring brystprotesen. Da kan det være en god løsning å kombinere fjerning av brystimplantat med et brystløft. Dette kan gjøres i en operasjon.

En av hovedutfordringene ved brystløftoperasjoner er å oppnå et langvarig resultat. Det eksisterer mange metoder for brystløft. Noen eldre metoder gikk ut på kun å strammet opp huden. Etter hvert har det kommet nye metoder som går ut på å omplassere brystvevet innvendig. Hensikten med dette er å øke "holdbarheten” på resultatet og gi mer ”toppfylde”. Et brystløft gir et fint resultat kort tid etter operasjonen, men man må være klar over at brystene over tid vil sige ned igjen. Hvor raskt dette skjer er veldig individuelt og bla. avhengig av hvor tøyelig vev pasienten har. Har brystene tynn hud, mye strekkmerker og har endret fasong mye er dette tegn på at støtteapparatet er svakt. Store tunge bryst vil sige raskere ned enn mindre bryst. Dette kan til en viss grad bedres ved å kombinere et brystløft med en liten reduksjon hvor man reduserer noe på den nederste delen av brystet.

Mange kvinner synes at brystene har mistet mye fylde i toppen av brystet. Dette kan bedres noe ved å gjøre et brystløft, men ser man brystet i profil vil det også etter et brystløft ha en svak innovervendt kurve mellom brystets øvre ”startpunkt” og brystvorten. Dersom man ønsker at dette området skal ha et mer fyldig preg slik som man ser ved bruk av push-up bh, må brystløftet oftest kombineres med å legge inn en mindre brystprotese. Dersom man har et stort hudoverskudd som kan sees etter betydelige vektreduksjoner, kan det også være aktuelt å kombinere et brystløft med innleggelse av protese for å oppnå godt samsvar mellom en passende brystprotese og hudarealet. Mange pasienter som kommer til undersøkelse for brystoperasjoner er usikre på om de har behov for brystforstørrelse, brystløft eller eventuelt en kombinasjon. Dette går vi grundig i gjennom ved forundersøkelsen, og viser ved hjelp av bilder hvilken operasjon vi mener er mest passende ut i fra dine ønsker.

Arrenes plassering ligner veldig på arrene etter brystreduksjon, og vil alltid bestå av et sirkulært arr omkring brystvorten. Hos de aller fleste vil det også være et arr mellom det runde arret rundt brystvorten og folden under brystet. Som regel vil det også være et kort arr i denne folden. Alle arr vil kort tid etter operasjonen være røde. Dette er normalt. I løpet av 3-12 mnd blekner de og vil etter hvert bli hvite. Bredden på arrene varierer fra person til person, men med moderne kirurgisk teknikk vil de fleste arr på brystene fremstå som bleke streker. I folden under brystet er huden noe tykkere enn øvrige deler av brystet og her kan arret derfor bli noe tykkere. Det mørke, pigmenterte området omkring brystvorten (”Areola”) reduseres oftest i forbindelse med et brystløft.

Vekt: Brystene forandrer seg med kroppsvekten og ved graviditet. Det anbefales ikke at man gjennomgår denne operasjonen før man har en stabil vekt (6 mnd) og ikke planlegger flere graviditeter. Dersom du går vesentlig ned i vekt etter et brystløft vil du oppleve at brystene blir slappere og får en mer hengende fasong. Dersom du planlegger å slanke deg mye bør du gjøre dette før du kommer til undersøkelse og operasjon. Det er ikke anbefalt å gjennomgå denne operasjonen dersom du har kroppsmasse indeks over ca 30. Kroppsmasse indeks finner du ved å dele kroppsvekten din på høyden i meter ganget med seg selv. (Eks. vekt 70 kg, høyde 1.65 gir 70 / (1.65 x 1.65 ) )= 25,7. Årsaken til dette er at ved høyere kroppsmasseindeks er det øket risiko for tilhelingsproblmer, dvs. at sårene gror dårlig. Dette kan også øke risikoen for infeksjoner, stygge arr og harde klumper i brystene etter operasjonen.

Mammografi: Kvinner over 40 år må ha vært til mammografi undersøkelse innen siste 6 mnd. før operasjonen. Dersom det er mange i nær familie som har fått brystkreft kan det være aktuelt med mammografi evt. ultralydundersøkelse også hos yngre kvinner. Du kan få henvisning til dette av fastlegen din eller i forbindelse med forundersøkelsen ved vår klinikk.

Tobakk: Du må ikke bruke nikotin (tobakk, snus, e-sigaretter, nikotin tyggegummi) 4 uker før og 4 uker etter inngrepet. Årsaken til dette er at nikotin nedsetter blodsirkulasjonen til huden. Nedsatt blodsirkulasjon øker risikoen for infeksjoner, sårproblemer, stygge arr og redusert følsomhet i brystvorten.

Før operasjonen

Du bør være frisk og ikke ha noen alvorlige sykdommer da det kan være en relativ kontraindikasjon mot å utføre dette inngrepet. Gjennomgått hjerteinfarkt, blodpropp eller andre alvorlige sykdommer kan medføre at det er risikabelt å bli operert. Dette vil avklares i samråd med anestesilegen. Du må ha sluttet med blodfortynnende. (Albyl-E 14 dager før. Marevan 3 dager før- dette må du ta opp med kirurgen). I tillegg må du ikke ta tran eller Omega-3, 10 dager før da dette også øker blødningsrisikoen. Du bør heller ikke ha tatt Ibux, Napren eller andre medisiner i denne gruppen. Unngå også A,D, E- og K-vitamin. Ta foreskrevet antibiotika kvelden før inngrepet og om morgenen. Ta gjerne på deg løstsittende, vide klær, gjerne genser med glidelås.

Operasjonsdagen tar du en dusj og vasker hals-, kropp- og armhuleområdet med Hibiscrub såpe. Du må ikke smøre deg med fuktighetskrem eller bruke sminke og neglelakk. Ørepynt, smykker og piercing må fjernes. Ta gjerne på deg en løstsittende, vide klær. Du må være fastende minst 6 timer før operasjonen. Det vil si at du ikke kan drikke eller spise i dette tidsrommet. Du kan ta dine faste medisiner og medisiner som klinikken har gitt deg med litt vann, inntil 2 timer før. Er du redd for sprøytestikk, kan du legge på Embla krem (bedøvelseskrem som fås kjøpt på apoteket) hjemme i hver albueregion.

Operasjonen

Operasjonsdagen møter du fastende, kirurgen vil markere operasjonsområdet og evt. ta bilder av operasjonsområdet dersom dette ikke er gjort tidligere. Vi går så sammen til operasjonsavdeling der du vil møte operasjonsteamet som består av narkoselege, narkosesykepleier og operasjonssykepleier. De vil overvåke deg under hele operasjonen og sørge for at du har det trygt hele tiden.

Operasjonen foregår i en kombinasjon av lokalbedøvelse og dyp søvn eller i full narkose. I begge tilfeller legges det inn en liten plastnål plassert i en blodåre på håndbaken eller i albuefolden. Før operasjonen vil du få beroligende medisiner via denne nålen. Deretter vaskes operasjonsområdet med desinfiserende væske og dekkes med sterile duker. Operasjonen foregår ved at brystvorten omplasserers til ny posisjon og at overflødig hud fjernes. Eventuelt vil også det indre vevet omplasseres for å oppnå en rundere fasong med mer fylde i toppen. Huden lukkes med sting som forsvinner av seg selv. Til slutt legges det på kirurgisk tape, bandasjer og en BH. Operasjonen varer ca 2.5 timer, deretter vil du være på oppvåkningsavdelingen ca. 2-3 timer. Når du føler deg i form til hjemreise vil du bli utskrevet fra avdelingen. Det er viktig at du har avtalt med noen som kan komme å hente deg, vi fraråder at du reiser hjem uten tilsyn. Første døgnet etter operasjonen anbefaler vi at du oppholder deg ikke mer enn 2 timers kjøreavstand fra klinikken. Selv om risikoen for blødninger er liten samt at disse som regel vil være selvbegrensende, kan en blødning medføre stort ubehag, og det er derfor ønskelig å behandle disse så snart som mulig.

Huden under og rundt brystvorten fjernes ( Ill ASPS)

Brystvorten løftes til en høyere posisjon og huden lukkes (Ill ASPS)

Arrene blir som vist og vil blekne etterhvert (Ill. ASPS)

Etter operasjonen

Etter operasjonen er sårene dekket med kirurgisk tape. Utenpå denne tapen er det absorberende bandasjer. Disse kan fjernes etter 2 -3 dager og man kan da dusje. Den indre kirurgiske tapen lar man sitte på. Noen ganger legges det i dren i forbindelse med operasjonen. Dren er tynne plastslanger som kommer ut på siden av såret. Dette gjøres dersom det øket tendens til blødning fra brystvevet, og hensikten med disse er at det skal fjerne sårvæske og blodrester fra operasjonsområdet. Dersom det er lagt inn dren kan disse som regel fjernes etter 1-3 dager. Bor du langt unna er det mulig fastlegen din kan hjelpe deg med dette. Dette er i så fall noe du må avtale med vedkommende.

Et brystløft er vanligvis ikke veldig smertefullt. Mange er i fin form kun etter noen få dager. Vi anbefaler likevel at du har mulighet til å ta det med ro i de første to ukene, eventuelt lengre dersom du har en fysisk tung jobb. Det er viktig at du unngår armbevegelser og løft som øker smertene i operasjonsområdet. Kjenn etter hva som er vondt og forsøk å unngå aktiviteter som øker smertene i operasjonsområdet. Jogging bør du vente med til minimum 4 uker etter operasjonen, evt. lenger dersom det er ubehagelig. Brystene vil være hovne og gjerne misfarget etter operasjonen og dette varer i 2-3 uker. Brystene vil gjerne være struttende de første månedene, og det vil være mye fylde i øvre del av brystet. Etter en stund vil fylden i øvre del avta og noen ønsker å legge inn en brystprotese etter en stund for å få tilbake fylden her. Bruk sports-BH i 6 uker etter operasjonen. Ikke bruk BH med spiler. Unngå direkte sol på arrene inntil de har blitt hvite og bruk kirurgisk tape de første 3 månedene for å få penest arr. Noen reagerer etter hvert med hudirritasjon på den vanligste typen tape som benyttes. Da kan det være hensiktsmessig å bytte til annen type tape, f. eks. silketape, allergivennlig tape eller silikon tape.

Kontroller: Det vanlige er at pasienten kommer til en sårkontroll ved klinikken 5-7 dager etter operasjonen. Dersom alt er normalt er neste rutinekontroll 3-4 mnd. etter dette.
Sykemelding: De fleste brystløft gjøres på bakgrunn av kosmetiske forhold. Ved kosmetisk motiverte operasjoner har man ikke krav på sykemelding. Dersom inngrepet er utført pga. medisinske problemer kan du ha krav på sykemelding. Varigheten på sykemelding er avhengig av hva slags arbeid du har, men 1-2 uker kan være nødvendig.

Komplikasjoner

Komplikasjoner er sjeldne, men kan inntreffe ved alle typer operasjoner og kan derfor ikke utelukkes helt.
Blødning er sjeldent (1/200) og vil arte seg ved at brystet på den ene siden blir veldig hovent. Dersom dette inntreffer skjer det vanligvis kort tid (6-8 timer) etter operasjonen. Dette krever reoperasjon. Sluttresultatet vil vanligvis ikke bli påvirket av dette.
Infeksjoner etter brystløft er uvanlig. Typisk for infeksjoner er at de inntreffer 5-10 dager etter operasjonen. Symptomer på infeksjon er økende hevelse og smerter, rødhet i huden, generell sykdomsfølelse, evt. feber, frysninger og evt. økende væsking fra sårkantene. For å redusere risikoen for dette forbehandles alle med antibiotika. Dette gis som en engangsdose før operasjonen. Skulle det oppstå en infeksjon vil behandling med antibiotika ofte være nok. Er det utført kombinert brystforstørrelse/ brystløft må man ved dype infeksjoner midlertidig fjerne protesen. Denne kan i såfall reinnlegges senere. Noen ganger oppstår det små sår svarende til området rett under brystvorten dvs. i "krysset" under brystet der to sårlinjer møtes. Årsaken til dette er at blodsirkulasjonen til huden er nedsatt i dette området. Får du dette bør du ta av tapen, vask rent med Pyrisept eller Klorhexidin 1%, legg på en vaselinkompress, for eksempel Jelonet og en liten bomullskompress oppå denne. Ikke tape i dette området før det har grodd helt.
Følelsen i brystvortene kan være noe redusert. I sjeldne tilfeller kan følelsen bli helt borte men de aller fleste får følelsen tilbake, men dette kan ta opptil 12 mnd. I sjeldne tilfeller kan man få nedsatt blodsirkulasjon til brystvorten. Det dannes da et sår og pigmentet rundt deler av brystvorten (”Areola”) kan bli lysere.
Amming: Om man kan amme etter brystløft varierer med metoden som er benyttet. Det er mulig å benytte metoder hvor kirurgen endrer minimalt på kjertelvevet. Dette innebærer at operasjonen i hovedsak skjer i hud og underhudsnivå. Sannsynligheten for at man mister evnen til å amme etter et slikt inngrep er minimalt. Varigheten på denne type brystløft er vanligvis noe kortere enn om man også flytter om på kjertelvevet. Valg av metode drøftes med kirurgen under konsultasjonen.
Stikninger: Det er vanlig med stikninger, brennende følelse og andre smertesensasjoner i brystene etter inngrepet. Vanligvis er det ensidig og skyldes at hudnerver skades eller settes på strekk under operasjonen. Disse plagene kommer ofte etter noen uker eller måneder og forsvinner igjen. Er du i tvil, ta kontakt med klinikken

Ved kombinert brystløft/ innleggelse av protese bør du også lese eget informasjonskriv om brystforstørrelse da mye av informasjonen der er relevant for denne operasjonen.

Cosmo Clinic